Czysto w kuchni z meblami kuchennymi
Rola kuchni we współczesnych czasach uległa przemianie – to już nie odizolowane miejsce gdzie kucharka samotnie przygotowywała posiłek dla rodziny, teraz kuchnia to centrum życia rodzinnego i miejsce wspólnych z przyjaciółmi przygód kulinarnych.
Funkcjonalność, zwłaszcza gdy chodzi o sprawne posprzątanie po gotowaniu, jest nieoceniona. W kuchni otwartej na salon trudno przecież ukryć bałagan. Większość z nas rozważając zakup nowych mebli do kuchni zna swoje potrzeby i oczekiwania, czasem tylko mamy problem z należytym zaplanowaniem zabudowy z mebli kuchennych na wymiar i aranżacją wnętrza. W Zebra Studio chętnie podpowiemy jak zaplanować swoją wymarzoną kuchnię łatwą do utrzymania w czystości, właściwie zorganizowana i wykonana z odpowiednich materiałów pomoże nam zaoszczędzić i czas i zdrowie. Tworzenie projektu to proces, zaczynamy więc od zebrania podstawowych informacji – o metrażu pomieszczenia i jego ulokowaniu względem strony świata, o liczbie użytkowników oraz potrzebnym sprzęcie AGD – to pozwala nam na przejście do etapu komponowania zabudowy kuchennej.
Klasyka w nowoczesnym wydaniu.
Określamy ulubiony styl co pozwala dopasować meble do gustu użytkowników oraz ułatwia dobór właściwych elementów dekoracyjnych. Jeśli upodobanym stylem jest klasyka to należy mieć świadomość, że klasyczne dekoracje zazwyczaj posiadają bogate rzeźbienia, które są trudne do utrzymania w czystości. Rada dla mniej konserwatywnych zwolenników klasyki jest! Zamiast drewnianych frontów z płycinami i rzeźbionymi ramiakami możemy wybrać meble z frontami z płyty mdf z ozdobnymi tłoczeniami. Frezowania na nich będą płytsze, dzięki czemu nie będzie gromadził się w nich kurz, a wyczyszczenie frontu będzie łatwe. Wykończenie w matowym lakierze dodaje takim frontom szyku i elegancji, a dokładając lekkie przetarcia na rantach żłobień uzyskamy efekt postarzenia pasujący do stylu shabby chic. Ozdobne pilastry utrzymane w tym samym minimalistycznym tonie również nie będą trudne do wyczyszczenia. Brak bogatych ozdobników na frontach kuchennych zastąpić można dekoracjami np. wieszając w kuchni klasyczny zegar lub obraz ze zdobną ramą lub też nakładając na jedną ze ścian tapetę w ornamenty. Możemy również położyć cegłę, która po zaimpregnowaniu i polakierowaniu będzie łatwa do czyszczenia.
Polecamy jasne i w połysku.
Tworząc kuchnię w stylu nowoczesnym mamy prostsze zadanie. Nowoczesny front jest płaski, co już stanowi ogromne ułatwienie przy czyszczeniu. Płaskie fronty w jasnej kolorystyce – białe, piaskowe, kremowe – wykończone lakierem w połysku wbrew pozorom są nieskomplikowane w użytkowaniu. Porowate fronty pokryte laminatem czy okleiną naturalną, do której musimy stosować specjalne środki pielęgnujące wymagają troszkę więcej zachodu, lecz nadal nie będą stanowiły problemu przy czyszczeniu. Najtrudniej utrzymać w czystości lakierowane fronty w bardzo ciemnych barwach – grafitowe czy czarne – widać na nich wszelkie odciski i kurz.
Za co chwytać fronty?
Kolejnym ważnym aspektem planowania kuchni jest ustalenie jaki zastosujemy uchwyt. Łatwy do wyczyszczenia i zapewniający czystość frontu przy chwytaniu będzie uchwyt, który nakręcamy na front. Stalowy lub szklany, prosty i bez ozdobników to podstawa czystej kuchni. Innym rozwiązaniem jest stalowy uchwyt krawędziowy – montowany na całej długości górnego rantu, oprócz tego, że jest praktycznym otwarciem, dodatkowo zabezpiecza front przed uszkodzeniami np. przy wkładaniu garnków do szuflad. Mniej praktyczne są uchwyty frezowane we frontach z płyty mdf – tutaj istnieje ryzyko przebarwienia lakieru, ponieważ właśnie za niego chwytać będziemy przy otwarciu szafki, mocniejsze zabrudzenia trudniej usunąć z niego niż z odpornego na zarysowania metalu.
Czysty blat kuchenny.
Blat roboczy również nie powinien utrudniać nam kuchennego życia. Blat płytowy pokryty dobrym laminatem i wykończony obrzeżem PCV będzie trwały i łatwy do czyszczenia. Plamy usuniemy z niego bez większego problemu, a to za sprawą pokrywającej go warstwy melaminy, która powoduje, że blat nie chłonie wilgoci i zabrudzeń. Jednak należy stosować podkładki pod gorące garnki i deski do krojenia by zachować jego funkcjonalność i nie zniszczyć zabezpieczającej powłoki. Blat drewniany to rozwiązanie estetyczne, lecz w utrzymaniu jest trochę skomplikowany. Zabezpieczający blat olej należy nakładać co jakiś czas, by utrzymać właściwość odporności na wodę. Nie ma to jednak wpływu na odporność na plamy, należy więc rygorystycznie stosować deski i na bieżąco sprzątać podczas gotowania. Blat z konglomeratu podobnie jak blat płytowy jest niechłonny i łatwy do czyszczenia, jednak przy gładkich jasnych wybarwieniach należy uważać na zaplamienia, najlepiej usuwać na bieżąco. Blat kamienny – odporny na ścieranie, detergenty i temperaturę, niską i wysoką jest najłatwiejszy do utrzymania w czystości, nie jest chłonny – jeśli pozostanie na nim woda czy inny płyn nie grozi mu rozwarstwienie. Dodatkowym atutem może być dekoracyjny wzór na płycie blatu – w naturalny sposób ukrywa ewentualne trwałe zaplamienie.
Co nad blatem?
Ściana ponad blatem to miejsce, które należy odpowiedni zabezpieczyć. Pokrycie jej płytkami ceramicznym ułatwia czyszczenie mokrych i tłustych osadów, kafle są szorowalne i odporne na detergenty. Dobrym rozwiązaniem jest także zainstalowanie na ścianie nad blatem roboczym płyty szklanej – szkło jest niebywale łatwe do utrzymania w czystości, a plusem jest fakt, że nie trzeba czyścić fug występujących między kaflami. Nie polecamy natomiast pokrywania ściany cegłą czy betonem – nawet zabezpieczone lakierem mogą przyjmować tłuste gorące rozpryski, których nie da się usunąć. Cegłę lub ozdobny tynk najlepiej zabezpieczyć szkłem przejrzystym – efekt dekoracyjny będzie zachowany i wyczyszczenie bezproblemowe.
Właściwa organizacja w kuchni.
Nieocenioną rolę w utrzymaniu porządku i czystości w kuchni odgrywa przemyślane rozlokowanie różnego typu organizerów w szafkach kuchennych i szufladach. Gama organizerów jest bardzo szeroka – zaczynając od wkładów i podziałów porządkujących w szufladach, poprzez kosze cargo w szafkach niskich i wysokich, kosze obrotowe w szafkach narożnych wykorzystujących w pełni ich przestrzeń do przechowywania i ułatwiające dostęp do niewygodnej narożnej przestrzeni, aż do dodatkowych wewnętrznych szuflad w szafkach, maksymalnie wykorzystujących wysokość szafki. Odpowiednio zorganizowana pod tym kątem kuchnia sprząta się praktycznie sama. Jeśli każda przyrząd ma przypisane własne miejsce, np. tarka do warzyw i sera – zawsze będzie tam gdzie spodziewamy się ją znaleźć jeśli po użyciu i umyciu zostanie odłożona na swoją pozycję. Rozwiązujemy w ten sposób problem chaosu w szufladach i straty czasu na poszukiwania, zyskując sprawne przygotowywanie posiłków i czas na relaks.
ADG
Sprzęty AGD umieszczone w naszej kuchni to oczywiście elementy, które także należy czyścić dlatego najlepiej gdy zadbamy już na etapie wyboru o to by były łatwe do utrzymania w czystości. W kuchni otwartej na jadalnię i salon sprzęty ukrywamy maksymalnie – chłodziarkę chowamy w szafce, zmywarkę za frontem, możemy również ukryć okap i mikrofalówkę. Pozostają więc na widoku płyta grzewcza, piekarnik i zlewozmywak. Popularna szklana płyta indukcyjna daje się w prosty sposób wyczyścić, bo zabrudzenia nie przywierają do niej trwale. Jednak płyta gazowa na szkle już taka prosta w utrzymaniu nie jest – przypieczone zabrudzenia trzeba usunąć poprzez szorowanie – w tym wypadku może bardziej sprawdzić się płyta stalowa, bardziej odporna na zarysowania niż szklana. Nowoczesne piekarniki wykonane są z materiałów, na których trudno zostawić ślady palców, a inne zabrudzenia nie przywierają łatwo. Warto więc zainwestować w taki model. Zlewozmywak w kuchni używany jest ciągle, dlatego powinien być odporny na szorowanie i detergenty. Modele wykonane ze stali szlachetnej lub ceramiki będą najlepszym wyborem – odporne na działanie niskich i wysokich temperatur, o gładkiej powierzchni łatwej do oczyszczenia z tłustych zabrudzeń. Zlewozmywaki z konglomeratów choć są ciekawsze pod kątem estetyki, to jednak znacznie ustępują w łatwości utrzymania czystości stalowym czy ceramicznym modelom. Powierzchnia konglomeratu pomimo gładkości w dotyku, nie jest idealnie równa. Sprzyja to osadzaniu się kamienia z wody i tłustych osadów. Dlatego do regularnego czyszczenia trzeba używać specjalnych past. Dodatkowo konglomerat nie posiada odporności na wysokie temperatury.
Czysta kuchnia w pigułce.
Z powyższych rad uzyskujemy obraz współczesnej kuchni łatwej do utrzymania w czystości
• meble kuchenne na wymiar z płaskimi lub płytko frezowanymi frontami w jasnych odcieniach
• uchwyt stalowy, wizualnie ujednolicony z frontem.
• szafki zaopatrzone w organizery i kosze
• blat z dobrym laminatem nowej generacji lub kamienny
• między szafkami panel szklany
• sprzęty agd maksymalnie ukryte, skompensowane do kompaktowych urządzeń w nowoczesnym wykończeniu antyfingerprint, prosty w utrzymaniu stalowy lub ceramiczny zlew.
Warto zastanowić się nad doborem odpowiednich materiałów wykończeniowych, kierując się przede wszystkim ich właściwościami pod kątem wytrzymałości i łatwości czyszczenia. Zaprocentuje to prostotą utrzymania kuchni w czystości, pozwalając na większą satysfakcję z użytkowania i pokonywania kulinarnych wyzwań.